Sail Training International

2020.09.10. - Érdekességek
Sail Training International

Ahogy korábban már szó esett róla, az iskolahajókat üzemeltető és az ezeken a hajókon tevékenykedő, tréningeket tartó nemzeti iskolahajó szövetségek (sail training associations) munkáját összefogó nemzetközi szervezet a Sail Training International (STI), mely emellett alapvetően a nemzetközi események szervezését végzi. Az STI fő célja, hogy a vitorlás tréningeken keresztül támogassa a fiatalok oktatását, fejlődését és életre nevelését, függetlenül a nemzetiségüktől, kulturális, vallási, származási hátterüktől és szociális helyzetüktől, illetve mentális vagy fizikai állapotuktól.

Az STI konferenciák és előadások, Tall Ship-versenyek és a hozzájuk köthető események, könyvek, publikációk, DVD-k és előadások kiadása, valamint különböző fórumok (International Youth Forum vagy Class A Tall Ships Forum) révén éri el a kitűzött céljait. Az STI számos alapító tagja mellett több társult tagszervezete van. A 2011. novemberben Toulonban tartott éves konferencián az újonnan megalakult magyar szövetség, a Sail and Life Training Association, S.A.L.T. is felvételt nyert három másik aspiráló ország szövetségével, Horvátországgal, Csehországgal és Észtországgal együtt.

A nonprofit szervezet célul tűzte ki, hogy a magyar fiatalokat – szociális helyzetüktől függetlenül – hozzásegítse, hogy bekerülhessenek a pezsgő nemzetközi vitorlástréning élet vérkeringésébe, ezzel biztosítsa azt az esélyegyenlőséget, mely minden európai fiatalt megillet. A társaság elsősorban 18 és 25 év közötti fiatalok vitorlás tréningeken való részvételét támogatja, ilyen tréningcsoportokat szervez különféle lobogók alatt hajózó kisebb és nagyobb vitorlás iskolahajók fedélzetén, valamint önálló programokat alakít ki a speciális igények kielégítésére. Programjuk a végzős egyetemisták és a frissen végzettek élethelyzetváltásához szükséges gyakorlati tapasztalatok megszerzésében segít, támogatja a súlyos rákos betegségen átesett, és gyógyulófélben lévő vagy gyógyult betegek visszatalálását az életbe, határon túl átívelő nemzeti csoportok tagjai közötti kommunikációt, nautikai képzést tart és különféle szervezetek számára csapatépítés jellegű programokat szervez.

Mediterranean Tall Ships Regatta, 2007 @ STI

Peter Cardy, a Sail Training International ügyvezető igazgatójának személyes üzenete:

„Örömünkre szolgál a Sail and Life Training Hungary szövetséget a nemzetközi családunkban üdvözölni, és tudni, hogy a sail training varázsát és kihívásait egy újabb nemzet fiatalságával oszthatjuk meg. Ez azt jelzi, hogy a vitorlás tréningek hatásának előnyeit egy tengerparttal nem rendelkező országban is felismerték. Örömmel várjuk, hogy a magyar piros-fehér-zöld lobogó is ott lengjen az elkövetkező Tall Ship-versenyeken, és új barátainkkal megoszthassuk élményeinket.”

Legutóbbi cikkek

Hírlevél feliratkozás